Een deel van het Robsonpark is omgetoverd tot Generatietuin: de bakken zijn gemaakt, de grond is afgegraven en deels betegeld om het ook voor minder validen toegankelijk te maken. Van de gemeente kregen we gratis houtsnippers aangeleverd!

Vanaf 1 april 2014 is het tuinieren in de Generatietuin van start gegaan. Inmiddels wordt er alweer vijf weken lang getuinierd door kinderen en enkele vrijwillige wijkbewoners! De kinderen zijn in de meerderheid, af en toe zijn er volwassenen bij. Echte oudere mensen wagen zich echter nog niet in de tuin.

De kinderen hebben zelf hun bakken gevuld met aarde en zelf bamboestokjes op maat gezaagd. Daar kwam de nodige wiskunde aan te pas, want hoe maak je nou 9 vakken in een bak?! Maar ze kwamen eruit, helemaal zelf!

En toen mochten de zaadjes en plantjes erin, met natuurlijk de belangrijkste vraag: Wat wil jij oogsten? Aardbeien, sla, radijzen of een dropplant! “Drop is mijn favoriete snoepje, dus dit wil ik wel eens proberen!”.

Met het slechte weer konden we dankbaar gebruik maken van het PETpaviljoen, voor de kinderen één groot feest. Tussen de regen en hagelbuien door gingen we naar buiten. Daar leerden de kinderen al snel hoe je op een gemakkelijke manier de bak inzaait en -plant.
De kinderen ontpoppen zich inmiddels als ijverige tuiniers. In een schriftje houden ze bij wat ze allemaal in hun bak hebben staan. De voorgezaaide zaadjes nemen de kinderen mee naar huis om ze daar te verzorgen. En als de zaailingen groot genoeg zijn, mogen ze de bak in!

De kinderen werken spontaan samen. Ze geven uitleg aan de aanwezige volwassenen over de tuin én helpen hen bij het inrichten van de verhoogde moestuinbakken. De omgekeerde Generatietuin, maar zo kan het natuurlijk ook! Er zijn handige zaaimatten met gaatjes, zodat er heel precies kan worden ingezaaid.

De bakken komen steeds voller te staan en de plantjes worden groter en sterker. Nu komt het erop aan dat de plantjes goed verzorgd worden. Dus: water geven, uitdunnen en letten op luizen of slakjes.

We doen elke week ook een rondje door de tuin om kennis te maken met verschillende planten. We ruiken, proeven en raden! Inmiddels weten de kinderen een groot aantal planten te benoemen en weten ze wat eetbaar is en wat niet  (ook de bloemetjes van de doorgeschoten brocolie en rucola kun je eten!).

Op eigen initiatief wordt een theetuin aangelegd. Een mooie grote citroenmelisse uit de tuin van Marina wordt uitgestoken en in een bak geplant. Op de composthoop vinden de kinderen muntplantjes die ook in de moestuinbak gaan. De citroenmelisse wordt meteen gebruikt door één van de oudste kinderen om thee van te maken. Dit doet ze met zorg en de even later serveert ze ons vol trots haar thee op het terras. Inmiddels drinken we elke week een kopje verse thee, de kinderen zijn er dol op!

We zien uit naar de zomer, dat kunnen we nog veel meer gaan oogsten!

De eerste weken van de GT zijn een succes, de kinderen komen trouw en zijn heel enthousiast. We missen echter de oudere wijkbewoners! Daar maken we actie van, we willen hen er heel graag bij hebben! Dus kent u nog iemand of lijkt het uzelf leuk om aan de hand van een verhoogde moestuinbak (weer) aan de slag te gaan: stuur een emailtje naar info@groenwel.nl of bel met 0624887488 of 0630076609.

U bent van harte welkom! Elke donderdagmiddag tussen 15:30 en 17:00.

Met groene groeten,
Marina en Marije
www.groenwel.nl